
سیستمهای اعلام حریق مجموعهای از قطعات هستند که وظیفهی شناسایی آتشسوزی و اعلام خطر را بر عهده دارند. این سیستمها با کشف زود هنگام خطر میزان خسارتهای جانی و مالی ناشی از آتشسوزی را تا حد بسیار زیادی کاهش میدهند. اصول کشف و شناسایی حریق در سیستمهای آدرس پذیر و متعارف مشابه است اما در سیستم آدرس پذیر هر کدام از اجزا دارای آدرس منحصربفردی هستند که محل وقوع آتشسوزی را به طور دقیق نشان میدهند. در ادامهی این مطلب میتوانید با ویژگیها و مشخصات اعلام حریق آدرسپذیر بیشتر آشنا شوید.
سیستم اعلام حریق آدرسپذیر چیست؟
این سیستمها مجموعهای دتکتورها و تجهیزات اعلام حریق هستند که به کنترل پنل مرکزی متصل شدهاند. هر کدام از تجهیزات در این سیستم دارای آدرس منحصر بفردی هستند که باعث میشود به سادگی محل وقوع حریق و اعلام خطر را تشخیص داد. در این سیستم برای هر قطعه میتوان آدرس مشخصی ثبت کرد. در این صورت با ایجاد آتشسوزی و فعال شدن یک دتکتور، پنل مرکزی محل دقیق دتکتور مورد نظر را نمایش میدهد.
این ویژگی باعث صرفه جویی در زمان و کاهش خسارتهای احتمالی میشود. به همین خاطر سیستمهای اعلام حریق آدرسپذیر برای استفاده در ساختمانهای بزرگ، اماکن تجاری، کارخانهها و غیره مناسبتر هستند. به طور کلی پنلهای آدرسپذیر پیشرفتهتر از پنلهای متعارف هستند و برنامهریزی و تنظیمات آنها سادهتر و با قابلیتهای بیشتری همراه است.
اعلام حریق آدرسپذیر – ویژگیها و مشخصات
سیستمهای اعلام حریق آدرسپذیر دارای ویژگیهایی است که این سیستم را از سیستمهای متعارف متمایز میکند. از جملهی این ویژگیها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
قابل اطمینان و ایمن
سیستمهای اعلام حریق آدرسپذیر به خاطر نوع سیمکشی بسیار قابل اطمینانتر از سیستمهای متعارف هستند. در سیستمهای متعارف اگر اتصال یک دتکتور قطع شود یا آسیب ببیند، سیگنال آن قطعه و سایر قطعات روی آن خط مختل خواهد شد و ارتباط آنها با کنترل پنل قطع میشود. در مقابل، سیستمهای آدرسپذیر قطعی مدار خللی در روند فعالیت سیستم ایجاد نمیکند.
بر خلاف سیستمهای اعلام حریق متعارف، در سیستمهای آدرسپذیر همهی تجهیزات و قطعات روی یک لوپ نصب میشوند و از هر دو انتها به پنل مرکزی متصل میشوند. به این ترتیب اگر اتصال از یک سمت قطع شود دستگاه از سمت دیگر همچنان به پنل مرکزی متصل خواهد بود. در سیتستمهای آدرسپذیر میتوان یک قطعه را حذف یا غیرفعال کرد بدون ایننکه تاثیری بر عملکرد سایر اجزا داشته باشد.
امکان تنظیم و برنامهریزی ویژه
امکان تنظیم و مشخص کردن آدرس هر قطعه باعث سرعت در روند تشخیص محل وقوع حادثه و آتشسوزی میشود. بعلاوه میتوان سیستم را طوری تنظیم کرد تا آلارمهای خطر را نسبت به میزان خطرخیز بودن محل اعلام کند. به این ترتیب محلهایی که پرخطر هستند زودتر تخلیه میشوند و هجوم جمعی باعث ایجاد خطرهای جانبی نخواهد شد.
کمترین میزان آلارمهای کاذب
هشدارهای کاذب یکی از نکات مهم در انتخاب اعلام حریق مناسب است که میتواند باعث تحمیل هزینههای جانبی زیادی شود. به همین خاطر است که کاربران سیستم اعلام حریق ترجیح میدهند میزان آلارمهای کاذب را تا حد زیادی کاهش دهند یا حذف کنند. در سیستمهای اعلام حریق متعارف که امکان تجمع گرد و غبار و سایر آلایندهها بر دتکتورهای متعارف بیشتر است، احتمال آلارم کاذب خیلی زیادتر است.
هزینههای جانبی کمتر
هزینهی سیمکشی سیستمهای آدرسپذیر بسیار کمتر از سیستمهای متعارف است. قیمت پنلهای متعارف بسیار کمتر از پنلهای آدرسپذیر است اما نصب آنها با هزینههای بیشتری همراه است. در سیستمهای متعارف هر دستگاهی که متصل میشود باید سیم مخصوص خود را داشته باشد. اما در سیستمهای آدرسپذیر یک حلقه سیم چندین دستگاه را متصل میکند. به این ترتیب سیستمهای متعارف نیاز به سیم بیشتر و زمان بیشتر برای نصب دارند.
بعلاوه هزینهی نگهداری از سیستمهای آدرسپذیر پایینتر است. در صورت ایجاد مشکل در هر یک از دستگاهها (مثل نیاز به نظافت، تعمیر یا تعویض) پنل محل دقیق آن قطعه را مشخص میکند و به این ترتیب میتوان مشکلات احتمالی را برطرف کرد.
اعلام حریق آدرسپذیر یا متعارف
سیستمهای اعلام حریق متعارف و آدرسپذیر با یکدیگر تفاوتهایی دارند. همانطور که پیشتر اشاره کردیم در سیستمهای آدرسپذیر میتوان برای هر دستگاه یک آدرس منحصربفرد تعیین کرد. در نتیجه در صورت وقوع آتشسوزی پنل مرکزی آدرس دتکتوری که اعلام خطر کرده را نمایش میدهد. این موضوع باعث سرعت در روند رسیدگی به آتشسوزی و کاهش خسارات وارده میشود.
در مقابل در سیستمهای اعلام حریق متعارف نمیتوان محل دقیق وقوع آتش را تشخیص داد. تنها اگر سیمکشی در زونهای متفاوت انجام شده باشد میتوان تشخیص داد آتشسوزی در کدام یک از زونها اتفاق افتاده است.
سیستمهای اعلام حریق آدرسپذیر زیتکس
شرکت زیتکس یکی از بهترین شرکتهای تولیدکنندهی سیستمهای اعلام حریق است. این شرکت فعالیت خود را با تولید سیستمهای متعارف شروع کرد اما پس از آن توانست سیستمهای اعلام حریق آدرسپذیر زیتکس را نیز به بازار عرضه کند. اعلام حریق آدرسپذیر زیتکس یکی از اولین برندهای ایرانی است که توانسته تاییدیهی آتشنشانی را دریافت کند. پنلهای آدرسپذیر زیتکس بسیار پیشرفته و مناسب استفاده در پروزههای بزرگ و صنعتی هستند.
از ویژگیهای اعلام حریق آدرسپذیر زیتکس میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- آدرسدهی اتوماتیک
- نمایش گرافیکی وضعیت قطعات
- ارتباط دوطرفه بین پنل و قطعات
- قابلیت SAFE SAVING
- عدم نیاز به لایسنس و هزینههای جانبی برای راهاندازی پنل
پنلهای آدرس پذیر زیتکس دارای قفلهای سختافزاری در چهار سطح هستند تا از دستکاری و دخالت افراد غیر متخصص در عملکرد پنل جلوگیری شود. در مطلبی جداگانه با عنوان سیستم اعلام حریق آدرسپذیر زیتکس در مورد این محصول مطلبی نوشتهایم که میتوانید برای کسب اطلاعات بیشتر مطالعه کنید.